Для чого у групі діти різного віку?

Posted on Posted in Новини

Як спілкуються між собою різновікові діти?

Різновікові класи просто необхідні, тому що в дорослому житті нам усім доводиться спілкуватися з людьми різного віку і знаходити спільну мову. Одновікові діти часто сваряться і б’ються в групі, тому що змушені вибудовувати соціальну ієрархію між собою. Їм важливо з’ясувати, хто головний, хто підлеглий. У різновікових дітей соціальна ієрархія збудована природним чином. Старший – лідер, молодший – піклуємося. І можливість прожити всі три сходинки – побути молодшим, середнім і старшим – допомагає дитині подолати кризи віку.

Діти

Деякі хвилюються, що якщо п’ятирічна дитина почне навчати трирічну, то їй самій ніколи буде вчитися, але:

  • по-перше, вона не зайнята навчанням інших весь свій час – вона володар своєї свободи.
  • по-друге, пояснюючи, вона удосконалює власні знання, оскільки змушена аналізувати і переосмислювати те, що засвоїла сама, щоб донести це до інших.

(Марія Монтессорі «Допоможи мені зробити це самому»).

У Школах Монтессорі діти можуть удосконалювати себе щодня спілкуючись в групі з великою кількістю дітей різного віку. У кожного з дітей різний характер, манера спілкування і рівень розвитку.

Коли діти маленькі (до 5 років), батьки не переживають про те з ким вони спілкуються в Монтессорі-школі. Однак, як тільки приходить вік, який наближає дитину до школи, у батьків починається паніка при приході до групи нових 3-річок. Їм здається, що діти будуть деградувати і абсолютно не підготуються до школи.

Це не так! Діти в Монтессорі-школі об’єднуються в спонтанні групи для спільної роботи, в яких можуть бути хлопчики і дівчатка будь-якого віку. Старші діти відчувають малюків краще ніж ми – дорослі. Педагоги не здатні пояснити трирічній дитині багато чого з того, що вона легко сприйме від п’ятирічної, оскільки діти пов’язані природною ментальною спільністю. Малюки спостерігають за тим, що роблять старші, і просять у них пояснень, а ті із задоволенням пояснюють .

Між маленькими дітьми заздрості не існує. Їх не принижує свідомість того, що старші знають більше, оскільки вони розуміють, що настане і їхня черга. Тому в малюків живе лише любов, захоплення і справжнє братське почуття.

Марія Монтессорі «Допоможи мені зробити це самому».

Старші відчувають себе захисниками і помічниками, завдяки чому, між дітками виникає справжня прихильність, перемоги одного викликають захоплення, а невдачі і помилки виправляються шляхом підтримки старших. Діти самі вміють вирішувати багато проблем.

Якщо ми, не втручаючись, поспостерігаємо за ними, то побачимо дивовижну на перший погляд річ: діти не допомагають один одному так, як це роблять дорослі.

Наприклад, вони не кидаються на допомогу, коли хтось із них тягне тяжкість. Вони поважають гідність один одного і надають підтримку тільки тоді, коли це дійсно необхідно. Тобто вони інтуїтивно відчувають і оберігають головну потребу дитини – щоб йому не допомогали без потреби.

Марія Монтессорі «Допоможи мені зробити це самому».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *